Η Κεντρική Ομιλία του Δημήτρη Ραψωματιώτη στο Επιμελητήριο

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

φίλες, φίλοι, υποστηρικτές,

Το νέο Επιμελητήριο έρχεται,

η νέα φιλοσοφία,

η νέα λογική,

αυτή της υγιούς επιχειρηματικότητας, έρχεται.

Ένα ανοιχτό επιμελητήριο,

ένας φορέας αρωγός και συμπαραστάτης του επιχειρηματία.

Έτοιμος, ανά πάσα στιγμή να βρίσκεται μαζί με τον επαγγελματία, τον έμπορο και βιοτέχνη στη δύσκολη καθημερινότητά  του αλλά και στην ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησής του,

ένας τέτοιος φορέας,

είναι έτοιμος να δημιουργηθεί.

Αυτοί ήταν οι όροι που από την αρχή θέσαμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Τώρα όλοι, μας μιμήθηκαν,

όλοι λένε τα ίδια,

και αυτό είναι η πρώτη μας νίκη.

Αρχίσαμε από χαμηλά.

Μας έβλεπαν με συμπάθεια, και κάποιοι έλεγαν,

«πού πας βρε Δημήτρη; Δεν έχεις μαζί σου ούτε κόμμα, ούτε κάποιον Δήμαρχο, ούτε μία παράταξη».

Όμως δουλέψαμε σκληρά, πήγαμε και ξαναπήγαμε από τη μία άκρη της Κορίνθιας στην άλλη, κοιτάξαμε στα μάτια πολλούς επιχειρηματίες, μέσα στα μαγαζιά τους, μέσα στις επιχειρήσεις τους.

Μιλήσαμε ειλικρινά, δεν τάξαμε τίποτα, μιλήσαμε όμως τη γλώσσα του επιχειρηματία, γιατί μόνο αυτή τη γλώσσα γνωρίζουμε και μπορούμε να μιλήσουμε.

Καταφέραμε ν’ αγγίξουμε την καρδιά και τον θυμό,

καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε νέους ανθρώπους,

καταφέραμε να ενώσουμε επιχειρηματίες με διαφορετικές αφετηρίες, διαδρομές, όνειρα και φιλοδοξίες.

Πέρα από πολιτικές, παραταξιακές διαφορές, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματικές ανάγκες, δημιουργήσαμε μία ισχυρή ομάδα, υποψηφίων συμβούλων για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Κορινθίας, που σήμερα, ήρθε η ώρα και επίσημα να σας παρουσιάσουμε.

Σε αυτούς ανήκει η σημερινή μέρα.

Αυτούς τιμάμε όλοι μας, με την παρουσία μας εδώ, αλλά ακόμα περισσότερο με τη στήριξή τους και με τη ψήφο, που θα τους προσφέρουμε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.

Αυτά τα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν, πρέπει όλοι μας να κάνουμε πιο έντονο τον αγώνα μας, να μιλήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους και να τους πείσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν την εμπιστοσύνη μας.

Είναι άνθρωποι από τη μία άκρη της Κορινθίας στην άλλη, απ’ όλα σχεδόν τα επαγγέλματα, άνδρες, γυναίκες, άνθρωποι με εμπειρία στα εκλογικά και στη συμμετοχή τους στα κοινά, και άνθρωποι που για πρώτη φορά εμπλέκονται σε εκλογική διαδικασία.

Με αυτό το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, καταφέραμε και τη δεύτερη νίκη μας.

Ισχυρή Ομάδα μπροστά είναι το σύνθημά μας,

και πρέπει να τους χειροκροτήσουμε!

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,

Το Νέο Επιμελητήριο έρχεται.

Αλλάζουμε σελίδα. Κρατάμε αυτά που που μας πήγαν μπροστά και αφήνουμε πίσω ό,τι στάθηκε τροχοπέδη στην πρόοδό μας.

Πάμε να ανοίξουμε δρόμους. Να θέσουμε γερά θεμέλια στη νέα εποχή.

Έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τους νέους ανθρώπους, έχουμε το σχέδιο και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην πρόκληση και να προχωρήσουμε, μακριά από κάθε φιλοσοφία παραγοντισμού, καιροσκοπισμού, κομματισμού.

Βάζουμε σε πρώτο πλάνο την εξωστρέφεια.

Όλες οι πόρτες του Επιμελητηρίου ανοιχτές, όλα προσιτά και διάφανα, εύκολη πρόσβαση, διάχυτη πληροφορία, ώστε όλοι να γνωρίζουμε, όλοι να κρίνουμε, όλοι να συμβάλουμε, όλοι να προχωρούμε και να προοδεύουμε .

Μετατρέπουμε το Επιμελητήριο σε  αρωγό και συμπαραστάτη του επιχειρηματία.

Το Νέο Επιμελητήριο έχει ανθρώπους που θα βρίσκονται παντού,

τα μέλη μας θα βρίσκονται παντού, στην καθημερινότητα μιας επιχειρήσης και στις αγωνίες της αλλά και δίπλα στα καινούργια ξεκινήματα και στα βήματα ανάπτυξης κάθε επιχειρηματία.

Το Νέο Επιμελητήριο οφείλει να στηρίξει όσους επιχειρηματίες έπληξε η κρίση. Έχει την ηθική υποχρέωση αλλά και τη βασική εντολή να χτίσει τα θεμέλια μιας υγιούς επιχειρηματικότητας.

Το Νέο Επιμελητήριο θ’ αναζητήσει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαική Ένωση. Θα δώσει την πληροφορία παντού. Οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες καθιστούν δύσκολο για μια μικρή επιχείρηση να τις διαχειριστεί, με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει, προκειμένου να συμμετάσχει σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το Νέο Επιμελητήριο, έρχεται με μια άλλη φιλοσοφία. Διεκδικεί τον καθοριστικό του ρόλο, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, θα συμμετέχει ισότιμα, έγκαιρα και δίκαια, για όλα όσα αφορούν την Κορινθιακή επιχειρηματικότητα αλλά και τον τόπο μας και την εξελίξή του.

Δεν είναι μια κλειστή λέσχη ολίγων το Επιμελητήριο. Γι’ αυτό οι επιχειρηματίες του γύρισαν την πλάτη. Γι’ αυτό κοιτούν καχύποπτα αυτές τις εκλογές με τις πολλές υποψηφιότητες. Δεν ευθύνεται η οικονομική κρίση, αυτή θα έπρεπε να μας ενώνει. Απαξιώθηκε ο θεσμός. Παγιώθηκε η εντύπωση πως κάποιοι διατηρούν την εξουσία και τους τίτλους για ίδιον όφελος.

Μακριά από εμάς όλα αυτά !

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, επιχειρηματίες,

Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει πάντα να μιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας,

θέλω απόψε να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο τιμής μεταξύ μας

και να δεσμευθώ για το πώς θα διοικήσουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Δεσμεύομαι να διοικήσω ένα Επιμελητήριο ανοιχτό σε όλους τους επιχειρηματίες.

Ανεξάρτητα από το πού ανήκουν ιδεολογικά και επαγγελματικά, και ποιον στήριξαν στις εκλογές.

Δεσμεύομαι για την ομαλή μετάβαση του Επιμελητηρίου Κορινθίας την επόμενη ημέρα.

Εγγυώμαι τη συνεργασία, τη συνεννόηση, την ενότητα, τη διεκδίκηση,

τη συστράτευση όλων των δυνάμεων με στόχο το αποτέλεσμα που θα φέρει την ευημερία των πολλών.

Εγγυώμαι την ισοτιμία και τη δικαιοσύνη ανάμεσα στα μέλη μας.

Εγγυώμαι τη διαφάνεια, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του συνδυασμού μας.

Δεσμεύομαι για ένα Επιμελητήριο, έξω και μακριά από κάθε πολιτική, προσωπική και επαγγελματική αντιπαράθεση και σκοπιμότητα.

Εγγυώμαι και διαβεβαιώνω ότι όλες οι κινήσεις  μου, έχουν μοναδικό σκοπό και στόχο, το συμφέρον του θεσμού, που ανήκει σε όλους τους επιχειρηματίες.

Δεσμεύομαι για πράξεις και έργο, δουλειά και αποτέλεσμα.

Φίλες και φίλοι,

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός και της πορείας μας την επόμενη μέρα, την ημέρα που η ψήφος των επιχειρηματιών της Κορινθίας θα μας τοποθετήσει στο τιμόνι του Επιμελητήριου.

Οι όροι ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της Κορινθίας περνούν από :

-          Τον τουρισμό

-          Τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα

 Και τρίτον, την ανάπτυξη και της αξιοποίηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας καθώς και τη δημιουργία υπεραξίας από τη χρήση τους.

1ος Άξονας : Τουρισμός

Ο τουρισμός είναι ο βασικός άξονας ανάπτυξης της Κορινθίας. Ο Νομός μας είναι ένας τουριστικός προορισμός με μακρά ιστορία, αφού οι φυσικές ομορφιές του είναι πολλές, η γειτνίαση με την Αθήνα αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχει, είναι μεγάλο, βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και περιοχών, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, την κάνουν σημαντικό παράγοντα, της προσφέρουν πολλές επιλογές αξιοποίησης και προοπτικές ανάπτυξης.

Έχει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα η περιοχή μας και θα πρέπει ακριβώς εκεί να εστιάσουμε, στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και του ορεινού όγκου της Κορινθίας.

Χρειάζεται σαφώς ένα συνολικό σχέδιο από όλους τους φορείς της περιοχής μας, κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εμείς επιμένουμε, πως μπορούμε να βρούμε τις διεξόδους εκείνες, που σαν επιχειρηματίες θα συμβάλουμε στην τοπική μας οικονομία και ανάπτυξη. Επιμένουμε όμως πως η πολιτεία μπορεί να συνδράμει, να διαμορφώσει ένα περιβάλλον που να δίνει δυνατότητες προσέγγισης, βελτίωσης υποδομών και προβολής.

Η ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού είναι υποχρέωση επίσης του Επιμελητηρίου.

Πολύ αξιόλογη προσπάθεια γίνεται από τους επαγγελματίες στα Τρίκαλα και τις άλλες ορεινές περιοχές,

όμως είναι μοναχικές,  χωρίς στήριξη και, κάποιες φορές, χωρίς συνέχεια.

Το επιμελητήριο με τη δική μας διοίκηση θα βρίσκεται δίπλα τους.

Εμείς ανακοινώσαμε την πρώτη μας δράση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Την προστασία του Κορινθιακού, την προστασία όλου του παράλιου μετώπου του νομού, για την ασφαλή χρήση της θάλασσας από τους λουόμενους και την προστασία των επιχειρήσεων. Το επόμενο καλοκαίρι δε θα ξανά - αιφνιδιαστούμε!

Εγγυόμαστε να προβούμε στις ενέργειες εκείνες που θα επιφέρουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα ώστε το καλοκαίρι να μην πληγεί ο τουρισμός μας, να μην φτάσει σε αδιέξοδο κανένας επιχειρηματίας της περιοχής μας.

Ο σχεδιασμός όμως από την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού και από την πολιτεία, πρέπει να περιλαμβάνει και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Θα το απαιτήσουμε και θα το κερδίσουμε.

Τρίτο μέλημά μας είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση και στήριξη των προσπαθειών που αφορούν τον ειδικό τουρισμό.

Σε ό,τι μας αφορά, θα δηλώνουμε πάντα το παρόν σε ό,τι έχει να κάνει με τις δράσεις εκείνες που προωθούν τον αθλητισμό και τον τουρισμό που εκείνος προσελκύει, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, αλλά και κάθε γεγονός που προβάλλει, προωθεί και ενισχύει την περιοχή μας, την τοπική οικονομία και τις Κορινθιακές  επιχειρήσεις.

2ος άξονας :  Παραγωγή

Ως προς τον δεύτερο άξονα, και εξίσου σημαντικό είναι να στηρίξουμε την πρωτογενή μας παραγωγή, δίνοντας στρατηγική και κατεύθυνση.

Ο νομός μας πέρασε πολύ καλές εποχές με τα εσπεριδοειδή, τα βερίκοκα, τα σταφύλια αλλά και το λάδι και το κρασί.

Οι αγρότες μας δούλεψαν σκληρά και ανέβηκαν ψηλά.

Τα προϊόντα μας έχουν φτάσει παντού, το συνάλλαγμα που ήρθε στην Ελλάδα, για δεκαετίες, μας έδινε ευημερία,

όμως μας παρέσυρε και σε λάθος κινήσεις και εφησυχασμό.

Τώρα βρισκόμαστε στις δύσκολες εποχές, γι’ αυτό και πρέπει γρήγορα να δώσουμε κατεύθυνση αξιοποίησης των καλλιεργειών που ήδη έχουμε αλλά και στροφή σε νέες ποικιλίες και καλλιέργειες.

Για χρόνια η λογική στο επιμελητήριο είναι ότι, «δεν ασχολούμαστε με την αγροτική παραγωγή γιατί οι αγρότες δεν είναι μέλη μας».

Δεν είναι πρωτότυπο όμως να πω ότι, οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις επηρεάζονται άμεσα από την αγροτική παραγωγή.

Ακόμα βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στήριξη των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, από τους αγρότες. Η αλυσίδα της οικονομίας είναι σφιχτά δεμένη κι όταν ο ένας κρίκος χαλαρώνει τότε και η αλυσίδα κινδυνεύει να σπάσει.

Αξιόλογη είναι και η παρουσία των οινοποιών στο νομό μας με κέντρο αναφοράς βέβαια τον μεγάλο αμπελώνα της Νεμέας.

Αξιόλογες αλλά επίσης μοναχικές οι προσπάθειες των τοπικών οινοποιείων με τις εκδηλώσεις όπως  «Οι Μέρες του Κρασιού» που, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι πολιτιστικού περιεχομένου δράσεις και όχι συστηματικές, οργανωμένες και με συνέχεια δράσεις εδραίωσης του Brand Name και ανάπτυξης των πωλήσεων.

Το Επιμελητήριο έως τώρα δεν υπάρχει ουσιαστικά στη Νεμέα.

Το λάδι μας φεύγει χύμα και γυρίζει τυποποιημένο με σφραγίδα εισαγωγική,

τα προϊόντα της ζωικής παραγωγής χάνονται στην εμπορική διαδικασία,

οι ελληνοποιήσεις, η διακίνηση χωρίς ταυτότητα των προϊόντων μας,

το παραεμπόριο, το παράνομο εμπόριο,

κάνουν τις νόμιμες και αξιόλογες επιχειρήσεις να μην αντέχουν άλλο.

Η εφαρμογή της νομιμότητας δεν είναι υποχρέωση του Επιμελητηρίου, ούτε έχει τη  δυνατότητα να την εφαρμόσει.

Έχει όμως τη δυνατότητα και πρέπει να ξεκαθαρίσει τους όρους και ν’ απαιτήσει συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις και έτσι να την επιβάλει.

Και εμείς, και θέλουμε και μπορούμε να επιβάλουμε

και την επιχειρηματική νομιμότητα και τους όρους και τους κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης.

Ναι, η πάταξη του παραεμπορίου και του παράνομου εμπορίου θα είναι στις βασικές μας προτεραιότητες.

3ος Άξονας : Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών και της Καινοτομίας

Οι νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε εμείς…

Υπάρχουν και είναι πολύ σοβαρές οι προσπάθειες που λειτουργούν σήμερα στην Κορινθία.

Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες όμως, που δραστηριοποιούνται, παρόλο ότι έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά, βρίσκονται στην αφάνεια, στην εσωτερική αφάνεια γιατί στις άλλες περιοχές και στο εξωτερικό τους ξέρουν καλά και τους εμπιστεύονται. Εμείς, όχι μόνο δεν τους γνωρίζουμε, όχι μόνο δεν τους στηρίζουμε, αλλά πολλές φορές, τους δημιουργούμε και προβλήματα στη λειτουργία τους.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε ντροπή την επένδυση, την ανάπτυξη, τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων μας σε άλλες περιοχές και στο εξωτερικό.

Ναι, εμείς έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις.

Θα βρεθούμε δίπλα τους και για την πιο γρήγορη αδειοδότησή τους

και για την προστασία τους από διάφορους δήθεν «ενεργούς πολίτες» που ενοχλούνται από τη λειτουργία τους. Εμείς θα αναδείξουμε και την προσφορά τους στην τοπική οικονομία, με τους εργαζόμενους , τις επιχειρήσεις - συνεργάτες που τους δίνουν δουλειές, τις εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, στην εφορία και πολλά άλλα.

Εμείς δεν θεωρούμε ντροπή την επιχειρηματικότητα.

Εμείς θα μπούμε μπροστά και θα αλλάξουμε την εικόνα,

θ’ αναδείξουμε και θα τιμήσουμε τους επιχειρηματίες που σήμερα βάλλονται από παντού.

Ναι, δε θα ντραπούμε να λέμε συνέχεια ότι, «εμείς στηρίζουμε και την τοπική οικονομία και τη λειτουργία του κράτους».

Εμείς, δημιουργούμε πρωτογενή παραγωγή,

δημιουργούμε υπεραξία,

εμείς «γεννάμε» χρήμα,

εμείς φέρνουμε συνάλλαγμα, εμείς κρατάμε ζωντανή τη χώρα μας.

Γι΄ αυτό αξίζουμε μία άλλη αντιμετώπιση, γι’ αυτό και θα απαιτήσουμε ο τίτλος του επαγγελματία, εμπόρου, βιοτέχνη, να είναι τίτλος τιμής.

Αυτοί λοιπόν είναι οι βασικοί άξονες ανάπτυξης που εμείς στηρίζουμε:

  •        τουρισμός
  •         η παραγωγή
  •         η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μαζί με τη χρήση της καινοτομίας

Εκθέσεις

Έχουμε μιλήσει για τις εκθέσεις του Επιμελητηρίου. Εμείς τοποθετηθήκαμε ανοιχτά και με σαφήνεια.

Θα προωθήσουμε τις κλαδικές, τοπικές εκθέσεις, δράσεις και δραστηριότητες που θα βοηθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους οι Κορίνθιοι επιχειρηματίες αλλά και να δραστηριοποιηθούν σε άλλες περιοχές.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη λογική μίας Πανελλήνιας έκθεσης στον τόπο μας που θα έρθουν επιχειρήσεις άλλων περιοχών να πουλήσουν στην Κορινθία.

Εμείς, στηρίζουμε τις Κορινθιακές επιχειρήσεις και αυτός είναι ο ρόλος μας.

ΚΕΚ

Θα χρησιμοποιήσουμε και θ’ αξιοποιήσουμε τη δομή του ΚΕΚ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης) που λειτουργεί στο Επιμελητήριο μόνο για τη στήριξη των επιχειρήσεων – μελών του και για κάποιες δράσεις που θα ζητούν ομάδες επιχειρήσεων για την εκπαίδευση συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που τους χρειάζονται στις επιχειρήσεις τους.Το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου αφορά μόνο τους επιχειρηματίες.

Έχουμε μιλήσει για τη δομή του Επιμελητηρίου που θα πρέπει να γίνει σύγχρονη και αποδοτικότερη.

Ο επαγγελματίας είναι προφανές ότι χρειάζεται στήριξη στην καθημερινότητά του !

Ξεκινάμε λοιπόν από το αυτονόητο, με μία οργανωμένη δομή εξυπηρέτησης που θα κάνει αυτό, που παραδόξως, μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Να στηρίζει, να ενημερώνει, να καθοδηγεί όλους τους επιχειρηματίες, να διαχέει την πληροφορία, προκειμένου αυτή να φτάνει έγκαιρα, παντού και σε όλους, το επαναλαμβάνω.

Ειδικότερα, με υπεύθυνο τον «επόπτη ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων» και την ομάδα που θα την πλαισιώνει, θα δίνονται οι πρώτες πληροφορίες και οδηγίες σε θέματα:

λογιστικά,
φορολογικά,
νομικά,
ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων,
αδειοδοτήσεων,
και θα γίνουν οι διαμεσολαβητές και βοηθοί στις σχέσεις με τις δημόσιες υπηρεσίες και την αυτοδιοίκηση, υποστηρικτές ή σύμβουλοι ανάλογα.

Το επόμενο βήμα στήριξης των επιχειρηματιών είναι το νέο χρήμα και οι νέες δουλειές. Νέο χρήμα μπορεί να έρθει μόνο με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η δημιουργία εξειδικευμένης δομής και η στελέχωσή της με ανθρώπους καταρτισμένους, που γνωρίζουν πολύ καλά τις διαδικασίες διαχείρισής τους.

Σε αυτήν τη δομή θα προΐσταται ο «επόπτης διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ο οποίος θα διερευνά τα προγράμματα, θα πληροφορείται και θα ενημερώνει γι’ αυτά όλα τα μέλη μας.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων των μελών μας.

Άμεσος στόχος μας η δημιουργία ειδικού μητρώου επαγγελματιών, μελών μας, που ασχολούνται με τις διαδικασίες σύνταξης φακέλων και την υλοποίηση προγραμμάτων. Το ειδικό μητρώο θα είναι διαθέσιμο σε όλους. Θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης από τα μέλη μας για απευθείας επικοινωνία και διαπραγμάτευση της συνεργασίας τους. Σε αυτή τη διαδικασία το Επιμελητήριο δεν έχει καμία συμμετοχή. Η Επιμελητηριακή αρχή με την δημιουργία του  ειδικού  μητρώου δίνει τη δυνατότητα και τις ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για πολλές επιχειρήσεις του Νομού μας είναι το θέμα των διαγωνισμών για προμήθειες και υπηρεσίες στους Δήμους και το πώς μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερες επιχειρήσεις μέλη μας, σε αυτές τις διαδικασίες.

Είναι γνωστό πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό που προκηρύσσουν Περιφέρεια και Δήμοι για την εκτέλεση έργων ή υπηρεσιών  τους, γιατί πολλές από αυτές  δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, άλλες δε γνωρίζουν τη διαδικασία συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς ή και στους απλούς διαγωνισμούς και κάποιες άλλες, αδυνατούν να συμμετάσχουν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Εκεί λοιπόν η Επιμελητηριακή Αρχή θα παρεμβαίνει. Ο πρόεδρος ή  οι αντιπρόεδροι  του Επιμελητηρίου θα αναλαμβάνουν κατά περίπτωση τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας ομοειδών ή παρεμφερών επιχειρήσεων έτσι ώστε να γίνεται από κοινού κατάθεση προσφοράς και υλοποίηση των έργων.

Βασική προϋπόθεση: η Δομή Στήριξης των Επιχειρήσεων να έχει συλλέξει όλη την πληροφόρηση για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε ισχύ και να την αποστέλλει ισόχρονα σε όλα τα μέλη.

Γιατί οι Νέες Δουλειές έρχονται μόνο με την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Όλων μας.

Φίλες και φίλοι,

Όλο και πιο πολλοί επιχειρηματίες συστρατεύονται μαζί μας :

Γιατί αποδείξαμε πως μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε πράξη και να εγγυηθούμε τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Δεν την επικαλεστήκαμε ως μέσο μετεκλογικών υπολογισμών.

Την έχουμε θέσει  εξ αρχής ως έναν από τους βασικούς πυλώνες διοίκησης του Νέου Επιμελητηρίου.

Γιατί,  εμείς είμαστε επιχειρηματίες.Κι ενώνουμε την φωνή και τη δύναμή μας με όλους τους εμπόρους, επαγγελματίες και βιοτέχνες.

Γιατί εγγυόμαστε  την  ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΟΛΩΝ   και  την  ΑΝΑΠΤΥΞΗ στον τόπο μας.

Γιατί πιστεύουμε πως τα προβλήματα μας δεν έχουν χρώμα και  οι λύσεις δεν έχουν προστάτες.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ  από πολιτικές εξαρτήσεις, υποχρεώσεις, παραγοντισμούς και συμφέροντα.

Γιατί εμείς δεν βλέπουμε το Επιμελητήριο  ως μέσο κοινωνικής καταξίωσης.

Αυτήν την έχουμε κερδίσει μέσα από την επαγγελματική μας διαδρομή,

με κόπο, δουλειά και αγώνα.

Γιατί για εμάς το Επιμελητήριο δεν είναι σκαλοπάτι για την  «κατάληψη» δημαρχιακών και βουλευτικών   θώκων. Μοναδικός στόχος  μας  η ανάπτυξη του Κορινθιακού επιχειρείν.

Γιατί έχουμε την εμπειρία, τη γνώση και τον στόχο.

Γι’ αυτό,

ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ  για το αποτέλεσμα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε το ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

Γιατί  η διαδρομή μας στα Επιμελητηριακά πράγματα συνδέεται ΜΟΝΟΝ με πρωτοπόρες αλλαγές και υγιείς πρωτοβουλίες.

Γιατί η διαδρομή μας δείχνει και την διοίκηση που θα ασκήσουμε ,τους δρόμους που θα ανοίξουμε, τους στόχους που θα κερδίσουμε.

Γιατί πιστεύουμε σε ένα Επιμελητήριο των πολλών  κι όχι σ’ ένα κλειστό λόμπυ που θα αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς, προσδιορίζοντας  το μέλλον μας.

Γιατί εμπνεύσαμε τους νέους ανθρώπους να έρθουν μαζί μας, για να χτίσουμε «τη νέα εποχή»

Γιατί εμείς ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ  πράγματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Γιατί πρώτοι καταθέσαμε τις θέσεις μας,το πρόγραμμά μας. 

Έχουμε σχέδιο άμεσης εφαρμογής από την επομένη των εκλογών.

Γιατί εμείς θα σπάσουμε την παράδοση!

Γιατί εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ να μπει φρέσκος αέρας.

Φίλες και φίλοι,

Για όλη αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.

Χρειαζόμαστε τη ψήφο σας

Χρειαζόμαστε την πρωτιά στις εκλογές της 10ης Δεκεμβρίου.

Για να έχουμε το ηθικό αυτό δικαίωμα να απλώσουμε τα χέρια και να καλέσουμε όλους τους συνυποψηφίους μας την επόμενη μέρα, να είμαστε όλοι μαζί.

Δεν περισσεύει κανείς.

Θέσεις προσφοράς είναι, για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.

Δώστε μας τη δύναμη να κάνουμε και την τρίτη και πιο καθοριστική νίκη μας,

να μπούμε στο τιμόνι του Επιμελητηρίου,

ίσοι μεταξύ ίσων,

με έμπνευση, με όραμα, με γνώση και δύναμη,

εγώ και η ισχυρή ομάδα μας, μπορούμε να εγγυηθούμε το Αύριο του Επιμελητηρίου,

να εγγυηθούμε

τη Συνεργασία

τη Δουλειά,

και το Αποτέλεσμα.

Όλοι μαζί νικητές,

Όλοι μαζί για ένα Νέο και Ισχυρό Επιμελητήριο,

Όλοι μαζί για τη Νίκη !

Σας ευχαριστώ !